Tiroid biyopsisi nedir ?
Tiroid bezi, boyun ön orta bölümünde yer almaktadır ve iki lobunu ortadan bağlayan bir boyun kısmı bulunan kelebek şeklinde bir organdır. Tiroid biyopsisi tiroid bezi içerisinde bulunan nodulden , küçük ince bir iğne yardımıyla , bir miktar sıvı ve hücre örneği alınması işlemidir.
Tiroid bezinin nodül veya diğer anormallikleri genellikle ultrason ve Doppler gibi görüntüleme yöntemleri ile tespit edilir. Bir nodülün iyi huylu mu (benign) , kötü huylu mu ( malign ) olduğunu görüntüleme yöntemleriyle söylemek her zaman mümkün değildir.
Tiroid byopsisi iğne biyopsisi, iğne aspirasyonu , ince iğne biyopsisi , ince iğne aspirasyonu olarak da adlandırılır. Tiroid biopsisi minimal invaziv bir yöntem olup görüntüleme yöntemleri ile şüpheli bulunan bir nodülden hücre örneği alınıp iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu anlamak için mikroskop altında incelenmesi işlemidir.
Hangi tiroid nodülüne tiroid biyopsisi yapmak gerekir?
Tiroid biyopsisi tiroid bezinde nodülün içeriğini anlamak için kullanılır. Her tiroid nodülüne biyopsi yapmak gerekmez . Tiroid bezinde bir nodül tespit edildiğinde, görüntüleme yöntemleri ile şüpheli bir durum tesbit edilirse, biyopsi yapılarak bu şüpheli durum netliğe kavuşturulur ve bu şekilde tedaviye yön verilir.
Tiroid biyopsisi için hazırlık gerekli mi ? Tiroid biyopsisi işlemi nasıl yapılır ?
Genellikle özel bir hazırlık gerektirmez her an yapılabilir. Eğer kan sulandırıcı ilaçlar alıyorsanız doktorunuza haber verin. Çocuklarda biyopsi için, sedasyon kullanılabilmektedir.
Tiroid biyopsisi işleminde kullanılan iğne, laboratuar testleri için kolunuzdan kan alınan iğeden daha küçük ve daha ince bir iğnedir. Ultrason cihazı iğnenin tiroid içindeki nodüle girişinde rehberlik etmek için kullanılır.
Öncelikle ultrason ile tiroid bezi ve nodül tekrar icelenir. İğne giriş yerine karar verilir. Boyunun işlem yapılacak olan bölgesi antiseptik ile temizlenir. İğne giriş bölgesi lokal anestezik yardımıyla uyuşturulur. Tiroid biyopsisi konusunda deneyimli , bu işlemi daha önce binlerce kez yapmış radyolog, ultrason kılavuzluğunda iğneyi deriden geçirerek nodülün içerisine ilerletir. Nodülün içerisinden bir miktar sıvı ve hücre alınır işlem böylece sonlandırılır. Eğer tiroid bezi içerisinde birden fazla nodul var ise her bir nodule bu işlemin ayrı ayrı yapılması gerekebilir. Tüm işlem 30 dk dan az bir sürede tamamlanır.
Tiroid biyopsisi sırasında ve sonrasındaki süreç
İşlem sırasında, omuzlarınızın altına bir yastık ve sırt üstü yatar pozisyonda , başınızı geriye doğru kaldıracak şekilde durmanız istenir. Bu pozisyon işlemin daha kolay yapılabilmesi için en uygun pozisyondur.
İşlem sırasında konuşmamanız , yutkunmamanız ve öksürmemeniz istenecektir.
İşlem sonrasında günlük normal hayatınıza dönebilirsiniz.